REVALIDATIE NA VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

hoe verloopt de revalidatie onder begeleiding van Fysiotherapie Rob Mars?


Een van onze patiënten is voor én na de zomer twee keer met voetballen door zijn knie gezakt.
Uit een MRI bleek dat de voorste kruisband was afgescheurd en er een scheur in de binnenste meniscus zichtbaar was.  
Op 23 december werd de patiënt geopereerd middels een zogenaamde voorste kruisband reconstructie. Je moet bedenken dat de knie een achterste en voorste kruisband heeft. De functie van de voorste kruisband is dat het onderbeen niet naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen en stabiliteit geeft aan de knie. Tijdens de operatie wordt een tunnel geboord. Via deze tunnel wordt een pees van de hamstring gehecht aan het scheenbeen. Deze pees neemt de functie van de voorste kruisband over en herstelt de stabiliteit van de knie.

Vijf dagen na de operatie kwam de patiënt via Netwerk Orthopedie voor het eerst bij ons binnen: de eerste fase van de revalidatie kon beginnen. Deze fase duurt ongeveer 6 tot 8 weken na de operatie en de patiënt loopt met behulp van 2 krukken. Het is nu belangrijk om de mobiliteit van de knie terug te krijgen. De knie is op dit moment nog dik en pijnlijk, dus we kunnen nog niet veel doen. Wel kan de buiging en strekking rustig beginnen en streven we uiteindelijk naar een buiging tot 90 graden.
Ook gaan we een begin maken met het aanspannen van de bovenbeen spieren, willen we dat het vocht in de knie snel weg gaat en masseren we het been.
Deze patiënt is jong en sportief, waardoor de spieren voor de operatie in goede conditie waren. Nadat de buiging en strekking verbeterd is, de knie minder vocht bevat en de pijn af is genomen, gaan we kijken of we het looppatroon naar het gebruik van één kruk kunnen terug brengen.

Rond 6-8 tot 10-12 weken na de operatie, bevindt de patiënt zich in de 2e fase. Nu is het belangrijk dat de patiënt de dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk gaat oppakken, we gaan het looppatroon onder de loep nemen en het is belangrijk dat de patiënt zich in deze fase bewust wordt van hoe hij staat en loopt. Dit doen we onder andere door hem letterlijk een spiegel voor te houden. Ook geven we veel looptraining met specifieke oefeningen in combinatie met krachtoefeningen voor de benen, met name hamstrings en quadriceps. Aan het einde van deze fase loopt de patiënt weer zonder kruk en kan hij grotere stukken gaan lopen.

Als de 3e en laatste fase is aangebroken, bevinden we ons in de sportfase. Uiteindelijk is het doel om weer terug te keren op het oude sportniveau. We doen nu sport specifieke oefeningen, zoals verbetering en training van balans, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.
Voor de operatie voetbalde patiënt vaak en graag en hij wil straks weer op zijn oude niveau terug keren. Wij geven binnen, maar ook vaak buiten, voetbal specifieke oefeningen en trainingen in spelvorm, zodat hij zich snel weer bij zijn voetbalteam aan kan sluiten.

Hierboven treft u een foto aan van een training op het voetbalterrein.

 

 

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek