I.V.M. LANDELIJKE STAKING 3 JULI 'S OCHTENDS GESLOTEN

ingevoerd op 20-06-2019

 

Onze praktijk heeft zich aangesloten bij de Actiegroep Fysiotherapie en zal op
3 juli 2019 deelnemen aan de landelijke staking in Den Haag. Hierdoor is onze praktijk ’s ochtends gesloten omdat wij in Den Haag aanwezig zullen zijn om ons mede in te zetten voor een gezond werkklimaat met minder regeldruk en een kostendekkend tarief voor alle fysiotherapeuten.

Op 1 april jl. presenteerden alle zorgverzekeraars het inkoopbeleid voor 2020.
Een spannend moment voor ons als fysiotherapeuten omdat dit beleid bepalend is voor de regeldruk en tariefstelling waar wij in 2020 mee moeten werken. 
De Actiegroep Fysiotherapie heeft het inkoopbeleid van alle verzekeraars bestudeerd en is tot de volgende conclusie gekomen: een aantal zorgverzekeraars zet kleine stapjes in de goede richting, maar er is helaas nog lang geen sprake van een gezond werkklimaat met minder regeldruk en een kostendekkend tarief.

Hoe werkt het in de fysiotherapie? De overheid heeft gekozen voor marktwerking in de zorg, maar de tarieven worden niet door de zorgaanbieder, maar eenzijdig door de zorgverzekeraar bepaald op een ’take it or leave it’ basis, waarbij onderhandeling over het tarief niet mogelijk is. Hierdoor zijn de tarieven al jaren nagenoeg niet gestegen, waardoor de inkomens in de fysiotherapie ook niet mee hebben kunnen stijgen.

Aan de andere kant zijn we wel steeds meer (niet-declareerbare) uren gaan werken die we hebben besteed aan kwaliteit, administratie, regelgeving, protocolering en verplichte bijscholing. Hierdoor is de werklast behoorlijk verhoogd zonder dat daar een financiele compensatie tegenover is komen te staan. Eigenlijk heeft de fysiotherapie er alles aan gedaan de kwaliteit, regelgeving en protocolering te verhogen, zonder dat de zorgverzekeraar een tegenprestatie in de vorm van waardering (lees: tariefverhoging) heeft gedaan. 
Waarom sluiten wij als praktijk dan nog wel contracten af met de zorgverzekeraars? Omdat wij niet alleen patiënten willen behandelen die de behandelingen zelf (kunnen en) willen betalen. Wij vinden een tweedeling in de maatschappij die hieruit voortkomt ongewenst en vinden dat fysiotherapie en bewegen voor iedereen (financieel) haalbaar moet blijven. 

De Landelijke Actiegroep Fysiotherapie vindt het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars onvoldoende tegemoet komen aan de eisen die de afgelopen jaar in diverse acties en gesprekken zijn neergelegd. Er worden geen noemenswaardige veranderingen gezien en daarom heeft de Actiegroep Fysiotherapie besloten om ook het komend jaar diverse acties te organiseren. De eerste actie staat gepland voor 3 juli in Den Haag.  

Wij hopen op uw begrip hiervoor. 

staking 250x175 staking 250x175